Numai ce m-am intors din scurta vacanta de vara petrecuta mai ales in tzara. Dupa o saptamana de stat in Viena si inca una in Timisoara, de data aceasta am avut 'curajul' sa sofez pe drumurile patriei pentru vizita Brasovul si imprejurimile.
Drumul de la Timisoara la Brasov este unul deosebit de lung. Asta nu pentru ca distanta este mare cat mai ales pentru ca se circula pe o sosea 'neadaptata la conditiile de trafic modern' adica o singura banda pe sens cu trafic de autostrada. Asa se face ca media orara este de 50km iar distanta de 300km intre Timisoara si Brasov se patcurge in 6 ore.
Peisajul este nealterat insa. Pentru cine cunoaste locurile, se vad putine schimbari. Notabile sunt doar tipurile masinilor care circula pe sosea. Daca mai acum 5-6 ani vedeai o majoritate de automobile preistorice chinuind soseaua, acum insa rar mai zaresti cate o Dacia 1300 desirandu-se pe drum.
Odata ajuns insa la destinatie, esti incantat sa constati conditiile bune de cazare si masa pe care ti le ofera deja turismul in Romania. Toti cei cu care intrii in contact te trateaza cu acelas respect cu care te-ai familiarizat in vest. Asta-i semn bun de normalitate si era de asteptat dupa atata amar de tranzitie.
Romania este bine daruita de la natura. Mai ales zona montana este nelipsita de privelisti deosebite, aer curat si familiaritate pe care nu le gasesti in multe alte locuri. Anul acesta am urcat pe Bucegi pentru prima oara si desi n-am fost incantat de Sfinxul si Babele am ramas impresionat de stancile ce despart localitatea Busteni de varf. Cele mai bizare ipoteze s-au emis despre acele formatiuni geologice, nici una totusi intemeiata pe realitate ca se vede clar ce ele au fost 'sapate in roca' prin eroziune.
Zona tzarii Barsei este presarata cu ruine de constructii medievale (aici cititorul va intelege ca Ev Mediu a durat pana in sec XVIII prin partile acelea). Totusi ele nu sunt neaparat impunatoare si asta pentru ca multe sunt rodul unor comunitati locale nu prea instarite. De exempul cetatea Rasnov (Rosenau) este plasata pe varful unui deal si consta intr-un zid aproape circular construita din piatra de rau fara intarituri rezistente la arme de foc.
Castelul Bran are aparenta unui conac de vara din perioada interbelica necum aspectul unei cetati medievale. Este plasat intradevar pe locul unui turn de veghe la hotarul de sud est al Transilvaniei insa este prea mic ca dimensiune pentru a fi servit la altceva decat un punct de observatie/vama. Si cum indica si inscriptiile, el a cazut in ruina incepand cu secolul XVIII ca sa fie reconstruit totusi de regina Maria a Romaniei in primul deceniu dupa primul razboi mondial. N-am inteles totusi asocierea cetatii (conacului) cu Dracula.
Poiana Brasov este o mica statiune de munte. Chiar si vara este relative bine populata de turisti. Asta pentru atractiile ei precum cele cateva hoteluri/restaurante de 5 stele, trasee turistice si apropierea de Brasov. Daca vrei sa mananci preparate vanatoresti, statiunea este destinatia ta favorita.
Am mai vizitat Lacul Sfanta Ana, singura aflata intr-o caldare vulcanica de pe teritoriul tzarii. Interesant de scris ca vara este vizitata intens de turisti cu toate ca drumurile din secuime sunt cu cel putin 2 decenii mai prost 'adaptate la traficul modern' fata de restul tzarii. Ca sa ajungi la lac, ai nevoie de o caruta sau o masina cu osii foarte rezistente pentru ca drumul de creasta este gaurit de lipsa de intretinere. La coborara am optat sa vizita si localitatea Tusnad unde am servit pranzul la un restaurant secuiesc. A meritat pentru ca gulyas-ul secuiesc cel mai bun in servesti doar acolo.
Brasovul este un oras de dimesiuni medii din Romania. Are multe atractii care cer totusi timp pentru vizitate. N-am avut asa ceva pentru ca nu ne-am propus sa petrecem mai mult de 3 zile in zona. Asa ca a taiat-o scurt spre casa (Timisoara).
Drumul inapoi a fost la fel de lung ca si plecare. De data aceea insa am nimerit centura ocolitoare a Sibiului care este o autostrada de 17 km. O bula de aer binevenita totusi care n-a facut sa economisim poate 1/2 ore din timpul petrecut conducand masina pe drumurile patriei.